Dopřejte okrasnému trávníku tu správnou výživu

 

Druhou skupinou jsou pak trávníky extenzivní. Jak už samotný název napovídá, tyto porosty nevyžadují žádnou pravidelnou údržbu, kromě jedné až dvou sečí za rok, ale spadají sem i trávníky prakticky neudržované.V trávníkářské terminologii se můžete setkat hned s několika termíny, které nejen že určují charakter trávníku, ale také vypovídají o jeho údržbě. Trávník intenzivní je pravidelně udržovaný porost, kterému věnujeme nejen pravidelnou seč a hnojení, ale lze mu dopřát třeba i vertikutaci, pískování či aerifikaci. Do této skupiny spadají nejčastěji zakládané typy trávníků u rodinných zahrad, tak zvané okrasné intenzivně udržované trávníky.

Do této kategorie řadíme také v současné době velice oblíbené květnaté louky. Tyto travní porosty bývají víceméně samostatné, nevyžadují tedy ani pravidelné hnojení, v čemž se výrazně liší od náročnějších příbuzných, okrasných, intenzivně udržovaných, trávníků.

Právě tato skupina je mezi zahrádkáři nejoblíbenější. Pokud se o takový trávník dobře staráme, nejen že vydrží určitou zátěž, ale má hlavně výrazné estetické vlastnosti, které dokáží podtrhnout krásu celé zahrady. V hlavní roli je ovšem kromě pravidelné seče právě hnojení, bez kterého se při péči o takový vegetační prvek prostě neobejdeme.

Živiny v hlavní roli

Kulturní druhy trav, z nichž se skládají travní směsi určené pro založení okrasných trávníků, bývají poměrně dost náročné na přísun živin. To rozhodně neznamená, že by se bez pravidelného hnojení neobešly, ale určitě na první pohled poznáte trávník hnojený a nehnojený. Výživa je v tomto směru mnohdy považována za velkou vědu a není se čemu divit.

Pokud chcete totiž dělat vše precizně, určitě počítejte s tím, že se pro každé roční období hodí jiný typ hnojiva. Hnojiva určená pro jarní období podporují rychlý růst a vývoj. Obsahují vysoký poměr dusíku a hořčíku.

Letní hnojiva zase musí trávník připravit na boj s vysokými teplotami, s čímž mu pomůže vyrovnaný poměr dusíku a draslíku. Hlavním úkolem podzimního hnojiva je zase příprava trávníku na zimu, kdy bude muset čelit nízkým teplotám. Podzimní hnojiva právě proto mívají vysoký poměr draslíku a hořčíku.

Jistě jste se někdy setkali s nabídkou pomalu rozpustných a rychle rozpustných hnojiv. Ta pomalu rozpustná bývají vždy o něco dražší, ale živiny se z granulek obalených voskem uvolňují pomalu, takže není nutné trávník hnojit tak často, jak je to třeba u rychle rozpustných hnojiv. U pomalu rozpustných typů je také mnohem nižší riziko přehnojení a následného popálení porostu během horkých letních dnů. Pokud si tedy hnojením nejste úplně jisti, je mnohem jednodušší aplikace pomalu rozpustného hnojiva.

Stejně tak se v bohaté nabídce setkáte i s hnojivy univerzálními, které jsou určeny pro aplikaci během celé sezony. Pokud se ovšem chcete dočkat opravdu perfektního vzhledu, bude lepší použít hnojiva určená pro dané období.

Jak trávník pohnojit

Hnojivo lze aplikovat například po provedené vertikutaci nebo aerifikaci, což jsou poměrně radikální zásahy do porostu a živiny mají v tomto případě porost dostat znovu do kondice. Stejně tak lze hnojení ovšem provést i kdykoliv během sezony. Samotnou aplikaci lze provést pomocí ručního rozhozu, na to je ovšem nutné mít jisté zkušenosti, aby byl rozhoz hnojiva po ploše opravdu pravidelný. V jiném případě lze využít rozmetadla nebo secí strojky. Jakmile trávník pohnojíte, je třeba plochu pečlivě zalít, aby granulky hnojiva spadly k půdnímu povrchu a aby nedošlo k popálení trávníku. 

Tip redakce: Pokud aplikaci hnojiva neprovedete rovnoměrně, tento nedostatek na sebe nenechá dlouho čekat. Nepravidelné hnojení se projeví například mramorovaným zbarvením, což je typické u poměrně řídkého rozhozu pomocí rozmetadla nebo rukou. Pokud používáte strojky na hnojení a nedodržujete překryvy (při hnojení se jezdí v pásech, které na sebe musí navazovat), budou již do týdne na trávníku zřejmé světlé pruhy trávníku, na které se nedostalo hnojivo. V tomto případě je třeba plochu lokálně nebo celoplošně znovu pohnojit.

 
Foto a text: Lucie Peukertová
Zdroj: http://www.magazinzahrada.cz/pece-o-travnik/doprejte-okrasnemu-travniku-tu-spravnou-vyzivu.html?utm_source=tapito&utm_medium=app_android&utm_campaign=tapito_article
© 2017 Hrudy.cz. Všechna práva vyhrazena cldlls. Designed By WarpTheme