Renovujeme trávník po zimě: Co dělat, aby byl pěkný celý rok

 

Rychlá pomoc

Po několika letech trávník ztrácí na atraktivitě. Rozmnoží se plevel či mech a pak nezbývá než přistoupit k regeneraci. Nejprve trávník posekáme, pak ho prořízneme, přihnojíme (ideální jsou hnojiva s postupným uvolňováním živin) a důkladně zavlažíme. Pokud je trávník silně zaplevelený, ošetříme ho vhodným postřikem. Na mech je třeba použít specializovaný přípravek. V rámci renovace trávníku bude nutné zarovnat ostrým nožem i jeho okraje, získá tak udržovanější vzhled.

Jak obnovit vyšlapaný a proschlý trávník

Pokud je potřeba trávník dosít, použijeme takovou travní směs, která odpovídá typu trávníku. Jde tedy hlavně o travní směs hřištní nebo parkovou, případně i golfovou. Některé firmy dodávají speciální směsi k dosevu trávníku pod názvy např. Dosev, Renova, Obnova.

Doséváme stejným způsobem jako při novém výsevu. Povrch urovnáme hráběmi, travní směs řádně promícháme a vyséváme rozhozem. Pro snazší a rovnoměrnější výsev můžeme travní osivo smíchat se stejným množstvím pilin nebo písku. Tím dojde k rovnoměrnějšímu rozhození směsi a současně i k úspoře osiva. Po rozhození osivo jemně zahrabeme hrabičkami nebo jen zasekáme a osetý povrch jemně utužíme. Pravidelná jemná zálivka je nezbytná, dokud tráva nevyklíčí

Kondicionér není jen na vlasy

Pěkný trávník lze mít i na jílovitých nebo písčitých půdách, ale také na pozemku zničeném po stavbě. Slyšeli jste už někdy o půdním kondicionéru? Je to přípravek na bázi silikátových koloidů, který obsahuje také 10 % fosforu – tato kombinace látek podporuje růst kořenů do hloubky, zlepšuje strukturu půdy, zvyšuje absorpční schopnost a vodní kapacitu půdy. Výbornou vlastností přípravku je i zvýšení odolnosti trav proti houbovým chorobám.

„Zázrakem na počkání“ je půdní kondicionér Agros LR, jenž se přimíchá a zapraví do půdy při zakládání trávníku a může se aplikovat také na stávající travnaté plochy např. po vertikutaci. Přípravek působí v půdě deset až dvanáct let. Jedno balení vystačí na pozemek běžné velikosti do 350 metrů čtverečních a když spočítáme náklady, za metr nádherného trávníku zaplatíme necelých osmdesát haléřů.

Rozřezaný trávník = zdravý trávník

Vydatným pomocníkem, jak trávníku obnovit „plíce”, jsou vertikutátory. Jejich úkolem je zregenerovat kořenový systém a podpořit odnožování trávy. Princip vertikutátorů je u všech typů stejný – jednak nože travní odnože přesekají a tím je donutí k růstu a za druhé „proděravělý“ trávník ke kořenům pustí vláhu, živiny a vzduch, neboť vertikutátor zároveň odstraní zplstnatělou vrstvu. Pohled na právě obdělaný trávník není sice radostný, ale za dva týdny se tráva vzpamatuje. K rychlé regeneraci pak přispěje přihnojení trávníku hnojivem s vyšším obsahem draslíku, který podporuje aktivní růst.

Který vertikutátor si vybrat?

Při rozhodování, jaký model bude pro naši potřebu tím nejvhodnějším, je v první řadě plocha trávníku. Důležitá je rozteč nožů a plynulé nastavení hloubky řezu – čím jsou nože hustší, tím lépe rozřežou travní plsť.

Pro menší plochu zcela stačí ruční vertikutační hrábě, stejnou práci ale odvede i manuální vertikutátor, jen s tím rozdílem, že plochu trávníku musíme ještě ručně dočistit hráběmi. Jejich výhoda spočívá i v tom, že se dají použít na svazích nebo tam, kde není k dispozici elektřina.

Rozdíl mezi elektrickým a benzínovým vertikutátorem je především daný poměrem výkon/cena. Modely vyšších cenových kategorií jsou vybaveny regulací pojezdových kol, nastavitelnou výškou nožů a sběrným košem, levnější vertikutátory mají nože namontované napevno a koš se prodává zvlášť.

Benzínové vertikutátory, alias travní frézy, jsou výrazně dražší než elektrické, neboť jsou určeny převážně pro větší a rozlehlé trávníkové plochy (nad čtyři sta metrů čtverečních) a kromě vertikutace ještě speciálními noži kypří povrch trávníku.

Jak zacházet s vertikutátorem

  • Trávník posečeme na výšku 3 až 4 cm.
  • Vhodné období pro vertikutaci je po dešti – trávník má být mírně provlhčený.
  • Nože vertikutátoru nastavíme tak, aby se pouze dotýkaly půdy. Příliš hluboká vertikutace poškozuje kořenový systém i rostliny samotné.
  • Nastavení výšky nožů se provádí při vypnutém stroji, nejlépe na rovné ploše (beton, dlažba).
  • Vertikutátor se vede pás po pásu v podélném směru. Doporučená hloubka vertikutace je 2-3 mm.
  • Při obnově trávníku, kdy se dosévá celá plocha, se nože nastaví o něco hlouběji a vertikutátor se pak vede v podélném i příčném směru.
  • Na dosev holých míst použijeme regenerační trávníkovou směs.

Zdravý trávník

K doplnění potřebných živin jsou k dispozici  na trhu kombinovaná hnojiva typu NPK, Cererit nebo speciální travní hnojiva i v malém balení. Pokud chceme mít trávník skutečně „jako ze žurnálu“, bez likvidace plevelů se neobejdeme. K likvidaci širokolistých plevelů včetně sedmikrásky, pcháčů nebo pampelišky můžeme použít chemii – např. herbicidy Bofix, Dicotex nebo Praktik. V prodeji jsou rovněž  herbicidy kombinované s hnojivem.

Mechu dejte vale

Pokud máme v trávníku po zimě mech, je zde zhruba pět příčin:

Příčina                                                   Odstranění                                         

Trávník je příliš zastíněný.                      Osetí směsí pro stinná místa.

Půda je příliš zamokřená.                       Odvodnění, drenáže.

Půda je příliš zhutnělá.                            Provzdušnění vertikutátorem.

Kyselost půdy, pH pod 5,5.                      Úprava reakce vápněním.

Nedostatečná zásoba živin.                     Přihnojení.

Doporučuje se také vyhrabat trávník ostrými železnými hráběmi a rozhodit na něj mletý vápenec v dávce cca 20 kg/100 m2. Také je možno použít mletou modrou nebo zelenou skalici v dávce 5 kg/100 m2. Na trhu je i řada přípravků, jejichž působením mech uschne a hráběmi se pak snadno odstraní.

Zdroj: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/renovujeme-travnik-po-zime-co-delat-aby-byl-pekny-cely-rok?utm_source=tapito&utm_medium=app_android&utm_campaign=tapito_article#part=8

© 2017 Hrudy.cz. Všechna práva vyhrazena cldlls. Designed By WarpTheme